Historien om påskhäxor och blåkulla - Häxan Rengöringsmedel
Apr 8, 2023

Historien om påskhäxor och blåkulla

Häxans bästsäljare
Historien om påskhäxorna 
Påskhäxor (eller påskkärringar) och Blåkulla är två av de mest ikoniska och intressanta delarna av påskfirandet i Sverige. Påskhäxorna är en del av en mycket gammal tradition som sträcker sig tillbaka till den hedniska tiden, medan Blåkulla är platsen där häxorna sägs träffas för att fira påsk. Låt oss utforska denna fascinerande tradition och dess historia närmare.

Påskhäxan

Påskhäxor är en tradition som har funnits i Sverige sedan medeltiden. Häxorna sägs ha flugit på kvastar till Blåkulla för att fira påsk med djävulen och andra häxor. På den tiden var påsken en mycket viktig högtid och det var viktigt att skydda sig från onda krafter. Därför klädde man ut sig till påskhäxor för att skrämma bort onda andar och skydda hem och gårdar från skada.

Påskhäxorna bar vanligtvis gamla kläder, en scarf runt huvudet och bar på en påsfylld med gåvor. De knackade på dörrar och bad om godis eller pengar och hotade med att trolla om de inte fick något. Detta liknar till viss del den moderna Halloween-traditionen där barn klär ut sig och knackar på dörrar för att be om godis.

Blåkulla - en svensk magihistoria

Blåkulla är den plats där häxorna sägs träffas för att fira påsk. Platsen beskrivs som en ö i Östersjön som bara kan nås genom att flyga på en kvast. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom. På Blåkulla skulle häxorna dansa runt en stor eld och fira med mat och dryck.

Under tiden som häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes på något magiskt vis fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.

När det är skärtorsdag är det alltså dags för alla häxor att ta fram sin kvast och flyga till Blåkulla för att festa natten lång!

Festa loss till påsken!

Oavsett häxornas ursprung är påskhäxor och Blåkulla en viktig del av påskfirandet i Sverige. Idag klär många fortfarande ut sig till påskhäxor och går runt i sina grannskap för att samla in godis eller pengar. Det är också vanligt att man på många ställen i Sverige anordnar Blåkulla-fester där man klär ut sig och firar påsk med dans, mat och brasa.

Sammanfattningsvis är påskhäxor och Blåkulla en fascinerande del av Sveriges påsktradition. Oavsett om du tror på dess ursprung eller inte är det en rolig och spännande tradition som hjälper till att fira påsken på ett unikt och minnesvärt sätt.

Till Blåkulla far vi irykande fart med katten som motor, han spinner därbak. Mot söder vi styr till grönskande ängar och lustiger dans med tjusiga drängar.

Startpaket för påskhäxor
Här finns allt du kan behöva för att själva bli en häxa. Lär dig att spå eller rensa hemmet på dålig energi. Låt din inre häxa göra entré!
Visa allt